זכויות יוצרים על תמונות שנוצרו באמצעות AI

יוצרי תמונות מבוססי בינה מלאכותית מציפים את הרשת, ואיתם שאלות רבות בנוגע לזכויות היוצרים וזכויות השימוש | כל הסיבות והכללים החשובים

פריצתם לתודעה של מחוללי תמונות מבוססי בינה מלאכותית הביאו איתם לא מעט שאלות. החל משאלות על עתיד המעצבים ושוק התעסוקה, וכלה בשאלות אתיות לגבי זכויות יוצרים. הנושא האחרון הוא אחד מהחשובים והבולטים ביותר, כאשר מדברים על תמונות שנוצרו באמצעות בינה מלאכותית.

כבר עם יציאתם לשימוש עבור ההמון, החלו אמנים שונים להביע את התנגדותם למחוללי תמונות מבוססי בינה מלאכותית.

אבל למה בעצם?

בצורה פשוטה, העיקרון לפיו עובדים הכלים היוצרים תמונות הוא למידת מכונה. חושפים את האלגוריתמים העומדים מאחורי הכלי למאגרי תמונות עצומים, הכוללים גם תיאורים טקסטואלים, וכך הם לומדים ליצור את הדימויים והאמנות גם בעצמם. אם לא די בכך, הכלים הללו אומנו גם על סגנונות של אמנים שונים, והם יודעים ליצור יצירות חדשות בסגנון הייחודי לאמן המבוקש.

כך, אמנים שעבדו במשך זמן לפתח טכניקות איור או עיצוב משלהם, פתאום מוצאים את הטכניקות והסגנונות שלהם נגישים לכל משתמש ברחבי העולם, כאשר הוא יכול ליצור איורים בהשראתם, וללא מאמץ רב.

בחודש ספטמבר האחרון דיוויד הולץ, מייסד מידג’רני (Midjourney), סיפר בראיון לפורבס כי בחברה שלו לא ביקשו אישור כלשהו מהאמנים שעל יצירותיהם אומנו אלגוריתמי החברה ששימשו לבניית מחולל התמונות שלהם. העובדה הזו עוררה לא מעט זעם נוסף בקרב אמנים ואנשים העוסקים בזכויות יוצרים.

מי אמור לשאת בתוצאות במקרה של הפרת זכויות יוצרים?

יצירות, באופן כללי, זכאיות להגנת זכויות יוצרים בתנאי שהן יצירות מקוריות, ובתנאי שהיוצר הוא בן אנוש. כך לפי רוב סמכויות השיפוט. אם כן, במצב של הפרת זכויות יוצרים באמצעות בינה מלאכותית, לא ניתן לתבוע אותה, כמובן, כי היא אינה ייצור אנושי.

יוצרי הכלי, אלו שבנו את מחולל התמונות ואימנו אותו על סגנונות אמנות שונים, יכולים להוות כתובת סבירה עבור תביעה על הפרת זכויות יוצרים. מצד שני, נמצאים יוצרי התמונות בפועל, אלו שכתבו פרומפט לכלי, והוא ייצר להם בתגובה את הדימוי שאותו ביקשו.

במצב של יוצרי מחוללי תמונות בינה מלאכותית, ניתן להניח (בדגש על הנחה) כי יוצרי הכלי עלולים למצוא עצמם תחת איום משפטי, אם כי נמוך. יוצרי התמונות באמצעות הכלי, מנגד, עלולים למצוא עצמם תחת איום משפטי בסיכון גבוה יותר, לאור היכולת להגדיר את השימוש שלהם כשימוש הדומה לזה של גולשים העושים שימוש בתמונות שמצאו ברשת.

ומה אומר על כך משרד המשפטים הישראלי?

בחוות דעת שפורסמה על ידי מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, “שימוש בתכנים מוגנים בזכויות יוצרים לצורך אימון מכונה חוסה תחת הסדרי השימושים המותרים בדיני זכויות היוצרים ולכן אינו מהווה הפרה של זכויות יוצרים”. חוות הדעת, שנכתבה בידי עו”ד ד”ר ליטל הלמן ובהנחיית עו”ד כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, מתייחסת לתהליך האימון של הכלים היוצרים את התמונות, ולא לתמונות שהכלים יוצרים בפועל.

חוות הדעת, בעצם, אומרת כי ניתן לאמן את הכלים על תוכן המוגן בזכויות יוצרים, אך לא מתירה הפרת יוצרים באמצעות הכלים עצמם. כלומר, אם יצרתם דימוי הכולל דמות שזכויות היוצרים שלה שייכים ליוצר מסוים, כמו לדוגמה ספיידרמן, חוות הדעת לא מגנה עליכם.

כך או כך, הדיונים לגבי זכויות יוצרים על תמונות שנוצרו בבינה מלאכותית עוד לא הוכרעו. לכן, אין לראות במאמר זה ייעוץ משפטי, ואנו ממליצים לכל יוצר העושה שימוש בתמונות שנוצרו באמצעות בינה מלאכותית לפנות לעורך דין שיעשה לו סדר בפרטים ובכללי החוק הרלוונטים.

פוסטים באותו נושא:

השאר/י תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פופולרי עכשיו

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

ברוכים הבאים לבית של היוצרים ב-AI!

כאן תמצאו את כל המידע והמדריכים על כלי ה-AI המתקדמים ביותר עבור יצירת תמונות ודימויים

עוד לא הצטרפתם לניוזלטר שלנו?

בשליחת הטופס את/ה מאשר/ת קבלת דיוור הכולל הודעות ועדכונים מהאתר, כולל תוכן פרסומי. ניתן לבטל את הרישום בכל עת