בכל יום אנחנו נתקלים בעוד ועוד כלי בינה מלאכותית מתקדמים, בכל תחום אפשרי שאפשר לדמיין. בין אם מדובר ביצירת ועריכת תמונות בבינה מלאכותית, יצירת וידאו ב-AI, או ביצירת מוזיקה, התחום ממשיך להתפתח בקצב מהיר ומנגיש לנו שלל יכולות מעניינות ואפילו שימושיות. Suno AI הוא אחד מהכלים הללו, והוא לא רק כלי משעשע ומגניב, אלא כלי שמסמל את המהפכה שמחולל ה-AI: ליצור מוזיקה בבינה מלאכותית באמצעות פקודת טקסט פשוטה. ואם זו לא בשורה מספיק טובה, אז תשמחו לדעת שהוא יודע ליצור שירים בעברית, עם שירה ברורה ומובנת ברוב המקרים.
במדריך Suno AI שלהלן תלמדו איך להשתמש בבינה מלאכותית ליצירת שירים, כולל סקירת ממשק המשתמש, התכונות המרכזיות, וגם טיפים מעשיים ליצירת שירים בבינה מלאכותית בעברית.
קצת רקע על Suno AI ואיך זה עובד
Suno AI הוא מחולל מוזיקה באמצעות טקסט המבוסס על בינה מלאכותית. הוא הוכרז לראשונה בשנת 2023 על ידי ארבעה מומחים ללמידת מכונה, שהשאיפה שלהם היתה להנגיש את תחום יצירת המוזיקה גם עבור אנשים חסרי ניסיון וידע. סונו מציע את היכולת ליצור מילים, שירה ומוזיקה אינסטרומנטלית, בהתאם להוראות טקסט פשוטות שתכתבו לו.
סונו עובד באמצעות מודלים של למידת מכונה המאומנים על כמויות גדולות של נתונים מוזיקליים וטקסטואליים. כך הוא רכש הבנה מעמיקה של מרכיבי המוזיקה, כמו ז’אנר, טון, גובה, קצב, כלי נגינה ועוד. המערכת מנתחת את ההוראה מהמשתמש ומייצרת שיר מקורי בהתאם לתיאור שהוזן.
ממשק המשתמש של Suno AI ידידותי למשתמש, עם עיצוב חדשני וקל לשימוש, הכולל רשימה של השירים הפופולריים והחדשים שנוצרו במחולל המוזיקה. הפאנל השמאלי כולל את כל האפשרויות החשובות, כמו ספריית השירים, שאלות נפוצות (FAQ), קהילה, קרדיטים שנותרו ועוד. מלבד ממשק האינטרנט, ניתן להשתמש ב- Suno באמצעות Microsoft Copilot או כבוט Discord, כפי שניתן לראות במדריך כאן. במדריך שלהלן נתמקד בממשק האינטרנט.
דוגמאות לשירים שיצר סונו:
במרץ 2024 שוחררה גרסה Suno V3, שמביאה שיפור משמעותי לעומת הגרסה הקודמת V2. הגרסה החדשה תומכת בסגנונות ובז’אנרים מוזיקליים נוספים ומציעה איכות קול משופרת, וגם אפשרות ליצור שירים באורך של עד שתי דקות. חודש לאחר מכן הוצג המתחרה המרכזי של סונו, הלא הוא Udio. בתגובה, בסונו החלו לשלב בממשק שיפורים ושינויים מרעננים, שאותם אסקור להלן.
מדריך Suno AI: איך ליצור שיר בבינה מלאכותית
הכנה והרשמה
סונו יוצר שירים בהתאם לטקסט ולז’אנר שתבחרו. אז לפני שנתחיל להשתמש בבינה מלאכותית ליצירת שירים, מומלץ לבנות קונספט מקדים לשיר שתרצו ליצור. תוכלו להשתמש ב-ChatGPT, ב-Claude או ב-Gemini כדי ליצור מילים לשיר. לדוגמה, נוכל לבקש: צור לי שיר קצר בשפה העברית על יום העצמאות של מדינת ישראל.
זו התשובה של Gemini:
דְּגָלִים מִתְנוֹפְפִים בַּשָּׁמַיִם,
זִקּוּקִים מְאִירִים אֶת הַלַּיְלָה.
שִׂמְחָה וְצַהֲלָה בַּכֹּל רַחֲבֵי הָאָרֶץ,
יוֹם הָעַצְמָאוּת הִגִּיעַ, חֲגִיגָה גְּדוֹלָה!
שִׁישים וְחָמֵשׁ שָׁנִים שֶׁל חֵרוּת,
דֶּרֶךְ אֲרֻכָּה עָבַרְנוּ יַחַד.
הָיְתָה מִלְחָמָה, הָיָה שָׁלוֹם,
אַךְ תָּמִיד נִשְׁאַרְנוּ חֲזָקִים וְאֵיתָנִים.
אֶרֶץ יִשְׂרָאֵל, מוֹלֶדֶת יְקָרָה,
אָנוּ נִשְׁבַּע לְךָ אֱמוּנִים.
נִבְנֶה וְנִשְׁמֹר עָלַיִךְ תָּמִיד,
וְנַעֲשֶׂה הַכֹּל כְּדֵי שֶׁתָּמִיד תִּפְרְחִי.
יוֹם עַצְמָאוּת שָׂמֵחַ לְכֻלָּם!
חֲגִיגָה שֶׁל אַחְדוּת, אַהֲבָה וְחֵרוּת!
אפשר גם לבקש תיאור של ז’אנרים, כלים או וייב שמתאימים לשיר שאתם רוצים ליצור. במקרה הדוגמה שלנו, תוכלו לבקש מ-ChatGPT: תן לי בבקשה תיאור של ז’אנר וכלי מוזיקה של שיר ישראלי מקפיץ, שמח ומרגש.
זו התשובה של Gemini:
Israeli Pop, Mizrahi Pop, Latin Pop, Synthesizers, drums, percussion, bouzouki, Male and female
אחרי שאנחנו מצוידים בז’אנר ובמילים, זה הזמן להיכנס לאתר של סונו כאן ולהירשם באמצעות חשבון ה-Google, Microsoft או Discord שלכם. ברגע שתיכנסו, תקבלו 50 קרדיטים חינמיים ליצירת שירים מדי יום, בנוסף לתוכניות בתשלום שעליהן אפרט בהמשך.
יצירת השיר הראשון
לאחר שקיבלתם גישה למערכת, הגיע הזמן ליצור שיר חדש. גשו ללשונית “Create” בסרגל שבצד שמאל, ולאחר לחיצה עליה תמצאו תיבת טקסט וכפתור “Create” שבה תוכלו להזין תיאור של השיר וליצור במהירות שני מקטעי מוזיקה שהמערכת תייצר אוטומטית על סמך התיאור שלכם. זהו בעצם המצב האוטומטי, אולם אם תרצו להתאים את השיר באופן אישי, הפעילו את המתג “Custom Mode”.
לאחר הפעלת ה-Custom mode, תופיע תיבת ה-“lyrics” שבה תוכלו להזין את מילות השיר וגם להנחות את Suno לגבי מבנה השיר. ההנחיה של מבנה השיר לא קריטית בדרך כלל, והיא נעשית באמצעות מטא-תגים, כלומר סוגריים מרובעים שבתוכם תוכלו להגדיר בית, פזמון, מנגינה, פתיח ועוד. מתחת, תיבת “Style of music” היא המקום לתאר את הז’אנר הרצוי לשיר שלכם. הנה דוגמה לשיר עם מטא-תגים של פתיח, בית, פזמון, גשר וסיומת:
[intro]
[verse]
In a world of melodies and beats,
Where music fills the air,
Suno AI emerges, oh so sweet,
A symphony beyond compare.[Chorus]
With just a touch, a spark ignites,
A symphony of sound takes flight,
Suno AI, the maestro’s might,
Creating music, day and night.[Bridge]
No need for instruments or scores,
No training needed, just open doors,
Suno AI, the music pours,
A symphony that forever endures.[outro]
אם אתם מעוניינים במוזיקה ללא מילים, תוכלו לבחור באפשרות ה-“Instrumental”. כמו כן, תוכלו לבחור באיזו גרסה של המודל להשתמש. מודל ה-V2 הוא גרסה ישנה יותר המציעה איכות קול סבירה. מודל ה- V3 תומך בסגנונות שירים ובז’אנרים נוספים ומציע איכות גבוהה יותר, וגם יצירת שירים באורך גדול יותר של עד שתי דקות בכל פעם.
לאחר שהזנתם ובחרתם את ההגדרות הרצויות הללו, לחיצה על “create” מתחת תיצור שני אלמנטים שיופיעו בצד ימין של המסך, מה שמסמל שסונו התחיל ליצור שתי גרסאות לשיר שלכם. לאחר ששתי הגרסאות יהיו מוכנות בתוך כדקה, תוכלו להאזין להן ולבחור את הגרסה שמוצאת חן בעיניכם.
יצרתם קטע שיר בבינה מלאכותית, מה עכשיו?
סונו יוצר קטע שיר לא סופי, באורך של בין כמה עשרות שניות לשתי דקות. ברוב המקרים נרצה להוסיף לשיר קטעים נוספים, לנסות לחזור שוב על ההוראות כדי לקבל תוצאה טובה יותר, או פשוט לייצא את השיר לשימוש ושיתוף. כל האופציות הללו נמצאות בתפריט שנפתח בלחיצה על שלוש נקודות לצד שם השיר:
Reuse prompt (Remix) – מאפשרת ליצור מחדש שיר בסגנון דומה, לדוגמה במצבים שתרצו לחזור שוב על היצירה כדי לתקן משהו קטן. באפשרות זו, השיר ייפתח במצב “Custom Mode”, עם כל ההוראות הקודמות שלכם, ותוכלו לערוך את המילים, את סגנון המוזיקה, את כותרת השיר ועוד.
Extend (Continue) – אפשרות שעשויה להיות מועילה אם תרצו ליצור גרסה מורחבת של שיר לאחר יצירת הגרסה הראשונית שלו. לאחר הלחיצה, תוכלו להוסיף את המילים הנוספות ולשמור על סגנון מוזיקלי עקבי מהגרסה הראשונית, וגם לבחור Extend from – המקום (הזמן בשיר) שממנו להמשיך את השיר. התוצאה תהיה מקטע המשך לשיר שלכם, שגם ממנו תוכלו לבחור בין שתי גרסאות שונות.
Share – מאפשרת לשתף את השירים שיצרתם בשתי דרכים שונות. באמצעות האפשרות “Link Only”, הצופים יכולים להאזין לשירים שלכם רק באמצעות הקישור ששותף. לעומת זאת, באמצעות האפשרות “Public”, כל אחד יכול להאזין לשיר שלכם ללא צורך בקישור.
Add to playlist – מאפשרת ארגון טוב יותר של השירים שיצרתם, באמצעות יצירת פלייליסטים. כך תוכלו לשמור את השירים האהובים עליכם, כמו גם כל שיר שתגלו בספריית Suno AI ושיצרו משתמשים אחרים.
לאחר שיצרתם מספר גרסאות שונות ומספר מקטעי המשך, כמובן שתרצו לקבל את השיר באורך מלא. אז כדי לחבר מספר מקטעים שיצרתם, תוכלו לגשת למקטע האחרון השייך לשיר מסוים (המקטעים מסומנים ב-part, לדוגמה part 2), ובתפריט השלוש נקודות לבחור ב-Get whole song. כעת תקבלו את השיר באורך מלא.
זו התוצאה של השיר, במקרה של הדוגמה שלי:
טיפים לכתיבת פרומפטים טובים לשיר
כדי ליצור שיר איכותי שמתאים לבקשה שלכם ונשמע טוב, חשוב ליצור פרומפט מפורט ומדויק. במיוחד כשאתם חדשים בשימוש בכלי, ייתכנו מצבים מתסכלים שבהם Suno AI לא יבין את כוונותיכם ויפיק שירים שלא תואמים למה שרציתם. לפעמים מילים לא יהיו ברורות מספיק, בפעמים אחרות השיר יתחיל מהאמצע, ועוד מגוון בעיות אחרות שיש כידוע לבינה מלאכותית יוצרת.
אז ישנם כמה טיפים שיסייעו לכם ליצור בדיוק את השירים שאתם רוצים, עם כמה שפחות תקלות ותוצאות לא רצויות. לפני הכל, כשמדובר בשיר בעברית, כדאי לנקד את הטקסט. התוצאות בהחלט טובות וברורות יותר כך. בנוסף, עוד מספר טיפים ל-Suno AI:
- כלי נגינה: תמיד מומלץ להוסיף כלי נגינה ולא להסתמך רק על ז’אנר.
- מצב רוח ורגש: הגדירו את מצב הרוח והרגש שברצונכם להביע בשיר.
- קצב: ניתן להשתמש במילות מפתח כמו fast, slow, או לציין את ה-BPM (פעימות לדקה). למשל: שירים איטיים: 20-60 BPM, שירים מתונים: 61-120 BPM, ושירים מהירים: 121-200 BPM.
- מבנה השיר: אם יש לכם מבנה ספציפי בראש, תוכלו להגדיר אותו בפרומפט באמצעות מטא-תגים, כפי שציינתי לעיל. לדוגמה, כדי ליצור פתיח, ניתן להשתמש ב-[Intro]. כדי להגדיר פזמון, ניתן לכתוב את התיאור [Chorus] מעל למילות הפזמון עצמו.
- ניסוי וטעייה: בסופו של דבר, זכרו שזהו שם המשחק. ככל שתתנסו יותר, כך התוצאות שלכם יהיו טובות יותר.
עלויות ותוכניות מנויים בסונו
מחולל המוזיקה Suno AI מציע שלוש תוכניות תמחור שונות, מהן שתיים בתשלום. התוכנית הזולה ביותר מתחילה ב-$8 לחודש, ומספקת 2,500 קרדיטים מדי חודש יחד עם רישיון מסחרי כללי. תוכנית זו מאפשרת ליצור מדי חודש 250 שירים עם שתי גרסאות לכל שיר, כלומר 500 יצירות. בנוסף סונו מציע תוכנית חינמית ללא הגבלת זמן, הכוללת 50 קרדיטים מדי יום ורישיון לא מסחרי. תוכנית זו מאפשרת ליצור חמישה שירים ביום (עם שתי גרסאות לכל אחד) ולהשתמש בהם לפרויקטים אישיים.
הכלי שמאפשר לכל אחד ליצור מוזיקה
Suno AI מסמן שלב חשוב בדרך לשינוי העתיד בתחום יצירת מוזיקה באמצעות בינה מלאכותית. הפלטפורמה מציעה יכולת מרשימה של יצירת שירים בהתאמה אישית כולל המילים, הקצב, והז’אנר. כך הוא מהווה הזדמנות נהדרת למוזיקאים מקצועיים לקבל השראה ליצירות שלהם, ומהצד השני מאפשר לחובבנים או לחסרי ידע ליצור מוזיקה ייחודית בקלות ובמהירות.
לפי איך שזה נראה, זוהי רק ההתחלה של סונו ומחוללי מוזיקה אחרים כמו Udio AI. העתיד של המוזיקה משולב בבינה מלאכותית נראה מבטיח ועתיד לשנות את הדרך שבה אנחנו יוצרים ומאזינים למוזיקה. יהיה מרתק לראות כיצד המוזיקאים יגיבו לכלים הללו ולשינויים שהם עשויים לחולל בתעשייה. ואם קראתם עד כאן, בואו לגלות מי טוב יותר ביצירת מוזיקה בעברית – סונו או אודיו.
היי
יש דרך לקבוע את אורך השיר?
לא תמיד אני צריך 2 דקות שיר – לפעמים אני צריך שיר של 20 שניות
כרגע לא. אבל בדרך כלל, אם לא תכניס יותר מידי מילים, הוא יקצר את הרצועה. אם זה לא עובד, תמיד אפשר לסמן [end] או [outro] בסוף. וגם אם הוא ממשיך, אפשר לחתוך לאחר מכן בכל תוכנה או אפליקציה פשוטה אחרת.